29 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Olu, pani , która szyła mi suknię ślubną, swego czasu wykładała w szkołach zawodowych we Wrocławiu czy coś . Powiedziała mi, że te szkoły są nastawione na " wyuczenie " szwaczek, no bo ktoś musi pracować w fabrykach i szwalniach.
Żeby umieć robić wykroje trzebabyło samemu się uczyć, bo po prostu wykrój jako taki nie był w programie nauczania. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nasza Pańcia na warsztaty przynosiła pod pachą stos Burd i: "macie dziewczynki, szyjcie" ![]() Jak ktoś miał pojęcie i chciał to coś zrobił. Ale były takie koleżanki które w 4 klasie na egzaminie nie potrafiły spódnicy podstawowej na siebie uszyć. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i wychodził taki "technik odzieżowy o specjalności krawiectwo lekkie", który sobie ciucha nie potrafił sklecić , nie mówiąc o szyciu dla kogoś. I takim sposobem na 33 "baby klasowe" może z 1/4 czegokolwiek się nauczyła. Mnie osobiście nie przeszkadza, że kroję z gotowych wykroi, bo potrafię je sobie odpowiednio przerobić. ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Inne pojęcie miałam o szkołach zawodowych. Do pojedynczych czynności przecież wystarczy jednodniowe przyuczenie. I myślę, że to i tak za dużo
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Co szkoła to inne zwyczaje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tu takie jeszcze moje ciuszki. ________________________________________________________
Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły...Dla niektórych osób trzeba uzbroić się w cierpliwość, wyrozumiałość....ewentualnie dobrą patelnię... |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mmstycha, nieźle!! To mudisz mieć figuré!!
A co do podstawówki- ja rozkręcałam okurzacze i suszarki do włosówi a mój kuzyn korniszony robił ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
O , u nas karmniki chłopaki zbijali
![]() Sukieneczki ekstra. Podobają mi się też takie ciuszki z wstawkami koronkowymi ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
JAkie śliczne te sukienki i bluzki z koronką ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
MMstycho,
Piękna galeria ubrań. Fides |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jestem pod wrażeniem
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Dołączam się do ogólnego aplauzu ![]() ![]() ________________________________________________________
|
29 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.