20 stron: « < 13 14 15 16 17 18 19 > »
Stały Bywalec
![]() |
|
zamówiona i uszyta. moj blad ze nie ustalilam ceny przed i teraz nie wiem co powiedziec kupujacej. Najgorsze ze to znajoma
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Uszytki super ![]() A co do ceny, to policz sobie ile czasu ją szyłaś i przemnóż przez stawkę podstawową np 5, 10 czy 15zł, ile konkretnie to już zależy od Ciebie. Gdyby klientka poprosiła mnie o wycenę tej spódnicy na podstawie zdjęcia, powiedziałabym 150zł, z tym że zawsze mogę potem opuścić, podnieść cenę już nie bardzo. No i trzeba się cenić, jakość kosztuje, wykonałaś kawał dobrej roboty i za to należy się godziwa zapłata, zwłaszcza że szycie wcale nie jest takie proste jak niektórym się wydaje. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli nie ustaliłaś ceny przed wykonaniem, to prawdopodobnie każda cena będzie za wysoka. Zwłaszcza, że to dla znajomej.
Podobnie, jak GoraLove uważam, 150-200 zł spokojnie mogłaby kosztować. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
!? Ojej, tyle za spódnicę? A ile sam materiał kosztował? Od znajomej to trochę mniej weś ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
material z zamkiem jakies 40zł. Myslalam ze nie wiecej niz 100 wezme. Robilam max 3h. Wiem ze powinnam odrazu jej wycenic ale jakos tak wyszlo ze nie wycenilam.
--- Ostatnio edytowane 2015-11-22 15:16:41 przez Szyszka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wiesz, to zależy czy nastawiasz się na zarobek, czy tylko od czasu do czasu będziesz też dla przyjemności komuś szyć ![]() ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
chce zaczac zarabiac na tym. już mam zamysł co będe szyć itp myślę teraz nad logo i metkami.
to moja szefowa w firmie gdzie sie wlasnie zwolnilam wiec duże prawdopodobienstwo ze juz i tak nie bede miala z nia wiekszego kontaktu. powiem 100 a jak bedzie krecic to 80. No moj blad i na przyszlosc bede ustalała przed i oczywiscie zaczne się cenić ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli zamierzasz z tego żyć i zarabiać, to przemyśl dobrze cennik, żeby Cię za chwilę nie zjadł ZUS i koszty. No i powodzenia!
![]() Edit: na stówkę to naprawdę nie powinna narzekać. --- Ostatnio edytowane 2015-11-22 17:55:38 przez FF --- |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
ja mam działalność już więc szycie na początek nie byłoby jedynym zajęciem a dorywczym. jak sie rozwinę to pewnie i tk minie czasu a przynajmniej bede miala z czego zyc
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, w zawodowym szyciu na zbytnim obniżaniu cen nie wychodzi się dobrze, zwłaszcza kosztem jakości. Czasem zdarza mi się coś poprawiać po innych krawcowych. I na pytanie dlaczego poprawka czasem kosztuje więcej niż sama pierwotna usługa mówię, że nie jestem jedyną krawcową, zawsze można iść z powrotem do tej która wzięła mniej i spartoliła, bo za jakość niestety trzeba zapłacić. Ja mam taki cennik i się go trzymam. Czasem ktoś zrezygnuje z powodu ceny, ale częściej zadowolony klient podeśle następna osobę z zastrzeżeniem "nie jest najtaniej, ale na pewno solidnie" ![]() ________________________________________________________
|
20 stron: « < 13 14 15 16 17 18 19 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.