Wersja do druku

35 stron: « < 20 21 22 23 24 25 26 > »

Stara Gwardia
Slusznie zauwazylas.
Wszystkie wykroje papavero inspirowane sa gotowymi rzeczami znanych projektantow, firm czy sieciowek. Zmieniaja tylko jakis detal i wtedy podobno jest ok. Czyli myslac tak jak papavero, jesli Ty wezmiesz ich wykroj i zmienisz w nim np dlugosc rekawka, albo zrezygnujesz z kolnierza to tez powinno byc ok, czyli mozesz to uwazac za swoj projekt:)I mozesz komus uszyc i wziac za to pieniazki.
Przecież nie wszystkie. Papavero kilka razy pisała, że plagiatów robić nie będzie i ze zawsze coś zmienia w stosunku do tego, o co jest prośba. Czasem zmiany są spore i trudno poznać, o co chodziło.

Co do praw autorskich - natknęłam się kiedyś na artykuł o sytuacji w USA. Autor twierdził, że nie można takich zastrzeżeń robić, że nie wolno szyć komercyjnie z opublikowanego wykroju. Naruszeniem praw autorskich byłoby sprzedawanie samego wykroju jako własnego, ale nie gotowej rzeczy. Twierdził, że takie hasła wydawnictw, że zastrzeżone są bezprawne. Rozróżniał jednak powielanie jakiegoś gotowego wzoru dokładnie. Nie pamiętam już szczegółów.
Nie wiem, jaka jest interpretacja prawa u nas.
Stara Gwardia
Zdjecia z kolekcji Victorii B. Czy Wam czegos nie przypominają?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Drugie zdjęcie jest na Papavero przy wyszczuplającej sukience, a że dodana jest woda to już jest inna :D
Administrator
:D

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
normalnie odgapiona ode mnie tylko kolory odwrotnie ;)

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Wikuniak, wlasnie sie zast jak zgrac kolory, zeby nie wyszczuplaly ale poszerzaly. Wiec i ja zgapie od Ciebie:buzki:
Takie cięcia nie są niczym odkrywczym, więc nie ciężko wpaść na coś podobnego :)
A do pierwszej sukienki inspiracją było co innego.
Stały Bywalec
podoba mi się wykrój tej sukienki - wyszczuplająca kiecka nr.2
uszyłam próbny model z resztek dzianiny punto (ten zamek też jest wszyty na próbę)
pierwszy raz szyłam z papavero i o dziwo wszystko pasuje,
ten fason rzeczywiście świetnie wyszczupla:w8:

utknęłam jednak na wszywaniu trójkątów, dzianina na wierzchołkach trójkątów marszczy się, w ogóle zszywanie wierzchołków trójkątów dla mnie to jest horror, wszystko się ściąga,

Załączone obrazy

Stara Gwardia
A wracając jeszcze do praw autorskich...
Mi się wydaje, że to nie do końca tak jest - przecież Papavero robiąc wykrój nie robi sukienki...plagiatem byłoby gdyby uszyła taką samą kieckę jak w sklepie. Pomijając fakt, że ciężko czasami mówić o plagiacie, bo podobne kiecki znajdziesz w milionie sklepów. My teoretycznie możemy zrobić plagiat gdy uszyjemy takie same jak w sklepie, ale szyjąc na użytek własny raczej nikt problemów mieć nie będzie, gorzej jak zacznie to sprzedawać.

A co do wykorzystywania wykrojów do celów handlowych to śliska sprawa, sama nie wiem. Ale np. bardzo śmieszy mnie, gdy ludzie publikują w necie tutorial z dopiskiem "tylko do użytku prywatnego" :D

No i ciężko nie robić wykrojów takich jak podsyłamy, skoro wszyscy tam proszą i jęczą i szantażują :P I tak zazwyczaj coś jest zmieniane.

A hipokryzji w necie "na pęczki"... często blogerki piszą wielkimi czerwonymi literami NIE KOPIOWAĆ, blokuja swoje zdjęcia, a potem wrzucają zdjęcia innych ludzi na swój blog, bez najmniejszego wspomnienia autora :))

35 stron: « < 20 21 22 23 24 25 26 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.