Stara Gwardia
![]() |
|
w przypadku tego typu pytań jakikolwiek podręcznik jest zbędny wystarczy trochę logicznie pomyśleć.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Pewnie ze mozna kupic podrecznik ale teraz jak skonczylam szkole nie bedekupowac podrecznikow po prostu biore na logike te pytania a z reszta tak jak pisalam wczesniej mnie w szkole uczyli pod kontem egzaminu ktory mialam miec w szkole normalny pisemny egzamin i to byla panstwowa szkola zawodowa a ze ja pszerzlam na praktyke prywatna to podlegam pod cech i bede zdawac egzamin czeladniczy a to juz cos innego dlatego wiele z tych pytan nie mam w notatkach bo nie pod tym katem nas przygotowywali bo jako jedyna mam prywatna praktyke i jako jedyna bede zdawac ten egzamin. dlatego uwazam ze np w pytaniu ile sciegow na minute robi maszyna np elektryczna to powiem ze to wszystko jest uzaleznione od sily nacisniecia pedaly od skoku sciegu i od jakosci czy tez firmy maszyny
|
|
Świeżynek
![]() |
|
mam takze pytania z materialoznastwa typu jaka welna jest lepsza z owiec hodowanych w gorach czy w dolinach i tego tazkze niestety nie mialam w notatkach musialam sama szukac z reszta wiele pytan ktore mam sie nauczyc na egzamin ustny jak i piseemny nie mam w notatkach bo po prostu w szkole ucza pod katem egzaminu ktory zdaje sie w szkole a ja zdaje w cehu rzemiosla.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
czy ktos moze mi powie z ktorych owiec welna jest najbardziej karbikowata ?
|
|
Stara Gwardia
|
|
Krótkowłosych? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Z merynosów... ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
z gory dziekuje za odpowiedzi a czy ktos moze mi powie co to jest welna martwa
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
o karbikowatości,
na pewno pytają o rasę zwierzaka ? nie wystarczy ogólnie, im cieńszy włos tym karbiki drobniejsze rodzaj i jakość wełny mocno zależy od warunków hodowli ,nie tylko od rasy dlaczego krawiec musi się wykazać znajomością ras zwierząt ? nie wystarczy kozia,owcza,z wielbłąda itd. a wełna martwa to wełna z martwych zwierząt lub ubitych z powodu choroby ,albo oddzielona ze skór zwierzęcych martwa to może być też taka ,którą otrzymano w wyniku recyklingu, nawet wtedy ,gdy przed recyklingiem,tkaniny z których pozyskano surowiec nazywały się - czysta ,żywa wełna a jakby się uprzeć , to można uzbierać wełnę ,którą zwierzę zrzuca bo mu niepotrzebna /np.po zimie/ to też będzie martwa wełna --- Ostatnio edytowane 2011-07-23 15:15:47 przez zanetta --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
przeczytałam ten wątek i jeszcze to znalazłam
Eliza napisała : dlatego uwazam ze np w pytaniu ile sciegow na minute robi maszyna np elektryczna to powiem ze to wszystko jest uzaleznione od sily nacisniecia pedaly od skoku sciegu i od jakosci czy tez firmy maszyny no nie wiem czy tu chodzi o siłę nacisku,skok igły albo jakość maszyny , budowa maszyny elektrycznej jest jakoś dostosowana ,do liczby ściegów możliwych do wykonania w ciągu minuty :jest wybór w zwykłych domowych albo przezn.do specjalnych zadań ,na pewno mniej niż tysiąc, szybka maszyna domowa może mieć 1000,1500 ściegów za to przemysłowa stębnówka może mieć podobno nawet 5000 śc./m /ja przy 500 zaczynam się bać/ a pytanie o prędkość maszyny z napędem nożnym jest szczególnie frapujące ? może ktoś jeszcze coś dopisze --- Ostatnio edytowane 2011-07-23 16:30:11 przez zanetta --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Zanetto, wełna merynosów charakteryzuje się największą karbikowatością i sposób hodowli ma tu najmniejsze znaczenie. Taka cecha genetyczna rasy. Z cienkością to też nie do końca tak, bo np. wełna puchowa z kóz kaszmirskich też jest cieniutka, ale jest o wiele mniej skarbikowana niż merynosowa.
Wełna z recyklingu to raczej wełna ponowna. ________________________________________________________
|
Wątek jest zablokowany.