Wersja do druku

59 stron: « < 17 18 19 20 21 22 23 > »

Stara Gwardia
Pewnie tak. Mam ją tez, ale satyny sie wystrzegam poki co, wiec nie byla potrzebna.
Moniko, ze ściegiem satynowym i satyną to tak jak z kimonem i rękawem kimonowym ;-)
Ściegu satynowego nie używa się do szycia satyny. Kilka rzędów ściegu satynowego błyszczy się jak satyna - to tyle pokrewieństwa ;-)
Ścieg satynowy to gęsty, bardzo gęsty ścieg zygzakowy o największej szerokości. Używany do napraw albo naszywania strzępiących się aplikacji.
Zwykła stopka jest gładka od spodu, ma tylko ewentualnie niewielkie podcięcie na samym jej początku. Stopka do ściegu satynowego ma rowek o szerokości przyszłego ściegu wyżłobiony pod spodem. Wchodzi w niego uszyty ścieg. Dzięki temu stopka łagodniej "wspina się" na gruby ścieg, a poza tym - rowek jest czymś w rodzaju prowadnicy i łatwiej prowadzić idealnie prostą linię szwu. Bardzo dobrze się sprawdza nie tylko do szycia ściegiem satynowym, ale i do wszelkich napraw, gdzie szyje się zygzakiem raz po cieńszej, raz po grubszej warstwie materiału.
Ania
No fajnie. NIe uzywalam tego sciegu i tej stopki jeszcze. Ja bylam swiecie przekonana, ze to do szycia satyny:glupek: Bede wiedziec na przyszlosc.
Dzieki Aniu.

--- Ostatnio edytowane 2012-02-19 13:51:06 przez monikowo ---
Miałam mała awarie z rana. Bo dojechałam do urzedu,wysiadam a tam MALO POWIETRZA w kole i brak pompki. Zanim mąz z coreczka dojechal autem,zanim urzad zalatwilam, zanim podpompowalo sie to byla godz.10,30. Podjechalam o 10,45 do LIDLA. A tam cisza-JUZ NIE MA MASZYNKI!!!!:zly::zly::beczy::zly::wnerw:
No jestem zła.Podpytałam i moze do piatku babeczka da rade jedna zalatwic z innego Lidla. Ale watpie zeby załatwiła,pewnie tylko tak GADAŁA aby mnie zbyc.
Mąż bedzie w Gdansku to luknie ale dopiero o godz.17 :(
Nie chce czekac na maszynke do grudnia na nastepny rzut towaru w Lidlu.
teraz to juz nawet brak mi koncepcji jaka maszynke zakupic tak do kwoty 400 zł aby miala z 4 stopki i taki wypasik :(

:beczy:
Stara Gwardia
Próbuj poszukać w innych może trochę bardziej odległych Lidlach. Nie wszędzie schodzą w tri miga.
Zaaklimatyzowany
asiara73- może w Gdańsku będą mieć więcej maszyn

a ja jeszcze podpytam o tą maszynę parową/ żelazko- warto w nie inwestować? bo ciągle myślę nad jakimś małym żelazkiem przydatnym przy szyciu- a to wygląda ciekawie
Stały Bywalec
No ja mieszkam w małej miejscowosci Kartuzy na kaszubach :( w gdansku na zaspie tez juz nie ma bo mama była tam dzisiaj :(

Ech

nie wiem co w zamian sobie kupic,bo chcialam cos do 400 zł, z metalowym bebechem,wiecej niz 10 sciegow,z obszywaniem dziurek i tp itd.
Teraz nie wiem.
A czekalam od grudnia na maszynke :(
Stały Bywalec
Jakby ktos maił pomysł na to jaka teraz wybrac w zamian to posłucham :)
bo teraz nie wiem czy łucznik czy singer. wazne aby miala scieg owerlokowy :)
Stara Gwardia
W Grodzisku o 13.00 stało jeszcze dobrze ponad 6. A może któraś ma blisko Lidla i kupi koleżance? najwyzej dołoży 17 zl za kuriera...

no zawsze można kupić ode mnie Kornelię ;)

dopiero co sie zarejestrowalam
jestem kompletnie poczatkujaca tj zero wiedzy i zero praktyki
wczoraj poczytalam was a dzis rano o 8 bylam pod Lidlem:)
Ps w Lublinie sa jeszcze
Świeżynek
Przez ostatnie 2 dni śledziłam wszystkie fora internetowe o szyciu, przeczytałam wszystkie wątki o maszynach no i dzisiaj w mrozie wystałam się pod sklepem i kupiłam! Mam maszynę silvercrest :) Póki co wszystko fajnie tylko mam problem z przestawianiem programu na S1 i S2 :| Czy ktoś może mi pomóc?
Stara Gwardia
Przez ostatnie 2 dni śledziłam wszystkie fora internetowe o szyciu, przeczytałam wszystkie wątki o maszynach no i dzisiaj w mrozie wystałam się pod sklepem i kupiłam! Mam maszynę silvercrest :) Póki co wszystko fajnie tylko mam problem z przestawianiem programu na S1 i S2 :| Czy ktoś może mi pomóc?
POkretla chodza ciezko to prawda.
Ja myslalam, ze nie dzialaja wogole!
Ale - wstalam z krzesla i na stojaco przekrecilam uzywajac wiekszej sily.Oczywiscie mowie o pokretle do regulacji dlugosci sciegu. Krecimy od 0 w prawą stronę.
PO jakims czasie sie wyrobiły i jest ok.

To pochwalic sie, kto jeszcze kupil?????

Asiara, mysle ze za jakis miesac-dwa moga byc znów dostepne w lidlu.

--- Ostatnio edytowane 2012-02-20 20:00:50 przez monikowo ---

59 stron: « < 17 18 19 20 21 22 23 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.