62 strony: « < 56 57 58 59 60 61 62 >
Szpec od maszyn
![]() |
|
Zdecydowanie nie.
Jest to Singer 128 K wyprodukowany w Szkocji, w maju 1935 r. Jak na Singera nie jest to zbyt stara maszyna, dokładnej ceny nikt nie poda, zależy od stanu wizualnego, technicznego, wyposażenia, sentymentów i stanu emocjonalnego sprzedającego oraz kupującego - ja spotykałem te maszyny (w porównywalnym stanie wizualnym) w cenie od 40 zł do 700 zł. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Super.dziekuje tylko dlaczego jest napisane na niej że fabryka Francja region bretagne?
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Trudno powiedzieć dlaczego, na maszynach można spotkać różne napisy nie związane z miejscem produkcji, np, pozostawiane przez serwisy, zakłady prowadzące renowacje, poprzednich właścicieli, dotyczące osprzętu itd.
Po numerze fabrycznym można zidentyfikować miejsce wyprodukowania każdej maszyny Singer - literę Y na początku nr fabrycznego posiadają tylko i wyłącznie maszyny wyprodukowane w Szkocji, a następujące po niej cyfry zgodnie z katalogiem wskazują dane typ maszyny i datę produkcji. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam serdecznie wszystkich po kilkuletniej przerwie...Przeprowadzka, emerytura, choroba członka rodziny. Nie było czasu zajmować się szyciem. W związku z powyższym, posiadana przez mnie maszyna Singer 7102 powędrowała do przyjaciółki. Obecnie mam na oku Singera Harmonie 300, i w związku z tym moje pytanie: miał ktoś? Może coś napisać o tej maszynie? Bo nie wiem czy warto kupić. Na poprzednim Singerze szyło mi się naprawdę nieźle(jeśli zaobrębienie kilku bawełnianych ściereczek i podwinięcie brzegów spódnic można tak nazwać). Stąd mój sentyment. Ponadto, z racji popularności tej marki, nie powinno być problemów z ewentualną konserwacją i naprawą. Bardzo proszę, jeśli ktoś mógłby wydać opinię, to będę wdzięczna.
--- Ostatnio edytowane 2020-02-14 14:17:56 przez Iza --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/singer/9137-harmonie-300/instrukcja
Tu jest instrukcja, w języku angielskim. Są też filmiki na youtube. Niestety nie znam tej maszyny "osobiście". |
|
Świeżynek
![]() |
|
Violina, bardzo dziękuję
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć wszystkim, jestem tu pierwszy raz.
Właśnie otrzymałam w spadku starutką maszynę Singer. Chcę ją oddać do konserwacji choć jest sprawna. Czy ktoś pomoże mi ustalić jej rok produkcji. Na metryczce znamionowej znajduje się numer C-3 429 456. Głowica jest chowana do wnętrza zgrabnej szafki z ciemnego drewna. Pozdrawiam, Maja |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Litera C na początku numeru fabrycznego oznacza, że maszyna została wyprodukowana w Wittenberdze (Niemcy). Dokumentacja z tej fabryki Singera uległa zniszczeniu w wyniku II wojny Swiatowej. Dostępne są tylko szczątkowe dane z dowodów zakupu, gwarancji itp. Wymieniona fabryka była największą z fabryk Singera powstałych w Niemczech, jej uruchomienie było w 1903r a pierwsza maszyna opuściła fabrykę w 1904r. Fabryka działała do II wojny Swiatowej.
|
|
Administrator
![]() |
|
A ja się pochwalę nabytkiem sprzed kilku miesięcy - taki oto Singerek 833 zagościł w mojej pracowni.
Kupiony za 60 zł jako maszyna do regulacji z plączącym ściegiem. Na szczęście wystarczyło zwiększyć naprężenie nici i maszyna szyje jak złoto. Była też u znajomego mechanika w celu wyczyszczenia ale po otwarciu maszyny okazało się, że wszystko jest OK, nie trzeba czyścić tylko kapnąć olejem i szyć ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich.Jestem początkujący.Zakupilem maszynę Singer o nr początkowym A888...jesteście Państwo w stanie odpowiedzieć jakie może być pochodzenie maszyny oraz kraj produkcji.Bylbym wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam starsza Gwardie.
|
62 strony: « < 56 57 58 59 60 61 62 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.