Wersja do druku

294 strony: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »

Stara Gwardia
myślę, że każda jest dobra jeśli jest dobra, i kontakt z nią nie ogranicza się wyłącznie do wizyt u mechaników...
te nowe "niby" dla początkujących to tylko strata czasu i pieniędzy, no chyba, że trafi się perełka i działa,
a tak to tylko zszarpane nerwy :)
Jedna z dziewczyn ma tę maszynę i trochę się ze sobą przepychają :)
Ale aż tak chyba nie pisała - nie szukałem tego dokładnie...

Stara Gwardia
no pytam bo ja napisałam ze miałam z nią do czynienia, ale nie chodziło mi o to, że jest stara i brzydka!!
dlatego pytam...
Nieważne - na pewno się już dogadały :)
Świeżynek
wybrałam tą http://www.szyj.pl/maszyny/janome-920
Potwierdzam - Janome model 920 to bardzo fajna maszyna, o uniwersalnym zastosowaniu. Kupiłam ją pół roku temu jako moją pierwszą maszynę, obsługa jest prosta, zresztą instrukcja też jest bardzo czytelna - właściwie ma wszystko czego potrzeba do szycia podstawowego.
Świeżynek
Myszko, kupiłam nowe igły :) Jedyna, którą miałam pękła, gdy przesunęłam wajchę na minus, ale też chyba przestawiłam ścieg. Zgodnie z Twoim zaleceniem przesunęłam wajchę na +, do samego dołu, a ścieg ustawiony jest na 4. Szyje teraz większym ściegiem, ale za to jakimś pogrubionym, jakby podwójnym... Załączam zdjęcia, proszę o info, czy nić jest dobrze założona i czy ustawienia są ok.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
OK, moje chłopię, które maszyny w rękach nie miało, poinformowało mnie, że chodzi o tę wajchę na górze maszyny. Miałam ustawiony ścieg potrójny :)
Świeżynek
2 ściegi przeszyłam bez problemów, a teraz igła ociera mi się o stopkę :( Czy coś mogło "samo" się przestawić? Boję się, że kolejna igła się złamie. Czy można przesunąć stopkę w tył,żeby dziurka stopki nachodziła dokładnie na tę pod nią, w ząbkach? Odkręciłam stopkę, ale to nic nie dało.

--- Ostatnio edytowane 2012-04-03 21:10:48 przez justycha ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Mam wrażenie, że źle włożyłaś igłę.
Płask na trzonku igły ma być od strony igielnicy.
Wtedy nitkę wkładasz w uszko od lewej strony ku prawej.
Aha - i nie stawiaj stopki na ząbkach transportera, podkładaj materiał.

--- Ostatnio edytowane 2012-04-03 23:30:45 przez Dark ---
Stara Gwardia
witam.
wygląda na to że możę być lekko skrzywiony do przodu (w stronę szwaczki) drążek na którym zamocowana jest stopka dociskowa,chociaż to bardzo mało prawdopodobe aby się mógł skrzywić. druga wersja i ta bardziej parwdopodobne to stopka .część na której są zamocowane saneczki stopki mogła skrzywic sie do przodu i częściowo mija się otwór w saneczkach z otworem w płytce sciegowej. jak ktoś ze znajomych ma podobną maszynę to porzyczyć taką samą stopkę i sprawdzić czy bedzie dobrze,jeśli tak to kupić nową stopkę. długi rowek w igłe po zamocowaniu igły powinien być zwrócony w kierunku operatora maszyny a igła dociśnięta do oporu do góry.

--- Ostatnio edytowane 2012-04-04 05:59:21 przez myszka67 ---

294 strony: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.