Wersja do druku

294 strony: « < 282 283 284 285 286 287 288 > »

Stara Gwardia
Jeśli ma być zadowolona, to musi sama sobie wybrać. Albo szczerze z nią porozmawiasz i powiesz jaką kwota dysponujesz, pozwolisz jej wybrać i zadecydować, albo musisz liczyć się z tym, że będzie zonk.
Może ona już wie jaki chce overlock?
Porad możecie poszukać na tym Forum, w dziale "moja maszyna", albo przez wyszukiwarkę.
Każdy szyjący MUSI sam zadecydować jaki sprzęt chce mieć, każdy oczekuje i potrzebuje czegoś innego, dlatego bardzo trudno zadecydować za kogoś innego.
Świeżynek
aha, No to dziękiuje bardzo za odpowiedz.
Nie jest projektantka z Paryża, tylko szyje hobbystycznie. Mogę prosić o jaka kolwiek propozycje?
Stara Gwardia
Piotrek410 - nie ma co się obrażać. Odpowiedź na Twoje pytanie nie jest prosta, podobnie jak na pytanie będące tytułem wątku. Przykro mi, ale tak niestety jest. Gdybym nie miała racji, wątek kończyłby się na pierwszej stronie.
Każdy z nas, maszynistów, ma inne doświadczenia z maszyną, czasem maszynami, to, co jeden poleci, inny będzie krytykował. Możemy z czystym sumieniem polecić (lub odradzić) tylko te maszyny, z którymi mieliśmy do czynienia, a i tak nikt nie weźmie odpowiedzialności za egzemplarz, który kupisz swojej dziewczynie. Każdy maszynista ma swoje upodobania, przyzwyczajenia, potrzeby, nie ma jednej firmy, jednego modelu maszyny, który zadowoli wszystkich szyjących na jakimś określonym poziomie.
Przez te kilka dni tylko ja Ci odpowiedziałam i to w sposób dla Ciebie niezadowalający, delikatnie rzecz ujmując. To też chyba świadczy o tym, że po 285 stronach wątku nadal trudno odpowiedzieć jednoznacznie i że ludzie powoli mają dość tego pytania. Gdybyś poczytał trochę w dziale "moja maszyna" to znalazłbyś podobne do pytania, na które udzielono odpowiedzi podobnej do mojej. To też świadczy o tym, o czym pisałam wyżej...
Pomyśl: marzysz o np. podróży na Alaskę, a ktoś robi Ci prezent w postaci biletu do Indii. Może się ucieszysz (bo w sumie na Alaskę nie musisz lecieć), ale może być tak, że zrobisz dobrą minę i pomyślisz: "Fajnie, ale marzyłem o Alasce, bo lubię zimę, śnieg itp., itd., a nie wilgotne powietrze, gorąco, tłumy na ulicach...".

Stara Gwardia
Piotrek410
2018-08-08 07:59:31Moja dziewczyna uwielbia szycie a nie długo zbliżają sie jej urodziny. Chciał bym zrobić jej mały prezent, ale kompletnie jestem zielony w temacie.

Mówiła cos o czymś jak „overlock” czy jakos tak.

Co mam jej kupić?
Cos porządnego żeby było porządne? Piotrek410, owerlokiem nie wszystko da się szyć - zamka nie wszyjesz owerlokiem, kieszeni nakładanej też nie przyszyjesz, nie zrobisz dziurek na guziki, nie zrobisz stębnowania. Violina64 dobrze Ci radzi byś porozmawiał z dziewczyną, ja jeszcze dodam że możesz się wybrać do sklepu z dziewczyną i razem zastanowicie się nad zakupem. Budżet masz spory, nie zmarnuj go. A jeśli prosisz o jakąkolwiek propozycję (pewnie nie chce Ci się czytać całego wątku:):)) - to znajdziesz ją u Nerimasa, parę postów wcześniej pisał o swoim najnowszym nabytku.
Stara Gwardia
jakłucznik- nie wiadomo, czy dziewczyna Piotrka wspominając o overlocku, nie miała na myśli ściegu overlockowego.
Nerimasa nie trzeba daleko szukać, jego ostatnia wypowiedź w tym wątku jest akurat przed pytaniem Piotrka. :)

Nadal uważam, że trzeba pogadać z dziewczyną. Nerimas w jednej z wcześniejszych odpowiedzi napisał, że "zakochał się" w swojej maszynie, gdy ją zobaczył w sklepie. I o to chodzi: poczytać, zastanowić się, obejrzeć i w końcu pomyśleć: "Ta. Żadna inna."
Świeżynek
Planuję zakup maszyny singer 4423 heavy duty na swoją pierwszą. Miałam zakupić singera 8280. Ale znalazły się większe środki więc pomyślałam o czymś lepszym (nie wiem czy dobrze?). Czy ta maszyna nie będzie dla mnie za szybka i za mocna jak na początek?
Świeżynek
Myślicie,że owerlok JUKI MO-50e będzie dobry dla kogoś, kto się uczy? Interesują mnie owerloki domowe, nieduże i niezbyt drogie. Polecacie coś? A może ten model JUKI będzie ok? Tutaj dane techniczne: http://impall.pl/maszyny-domowe/overlocki-domowe

Stara Gwardia
Tak się nie produkuj agakw bo wyglada na to że w ciągu kilku minut chcesz kupic overlock a jednocześnie go masz bo Ci stopki nie pasują do niego.A też szukasz wytwornicy i paskarki dla cioci.Reklama i to głupia.
Świeżynek
Cześć,

Polecam sprawdzić http://www.expertentesten.de/haushalt/naehmaschine-im-test/. Znajdziesz tam przydatne informacje.

Życzę miłej niedzieli

--- Ostatnio edytowane 2018-11-25 15:11:04 przez Hustler ---

--- Ostatnio edytowane 2018-11-25 15:11:13 przez Hustler ---

--- Ostatnio edytowane 2018-11-25 15:11:28 przez Hustler ---
Świeżynek
Hej, dzień dobry :)
Jak pewnie wielu z nowych i ja przychodzę z problemem wyboru piewszej maszyny do szycia.
Od jakiegoś czasu dziergam sobie na szydełku oraz drutach i zacząłem się zastanawiać czy w związku ze zbliżającym się nowym rokiem, w ramach postanowienia noworocznego, nie spełnić gdzieś mocno zaszufladkowanego marzenia i nauczyć się szyć na maszynie do szycia. Przyznam, że na start nie jest mi potrzebna bardzo skomplikowana maszyna, tylko coś prostszego, ale jednocześnie posiadająca zestaw funkcji, które z czasem nauki zaczną się przydawać. Niestety, ale nie mam nikogo znajomego, który pomógłby mi w wyborze odpowiedniej maszyny, a im więcej czytam o przeróżnych modelach maszyn tym coraz większy mam mętlik w głowie. Oczywiście przejrzałem również forum i ogólie to zastanawiam się nad kupnem Singera Tradition 2282, gdyż od 10 grudnia będzie dostępny w ofercie Lidla. Chciałbym się dowiedzieć czy dla totalnego laika, będzie to odpowiedni sprzęt do nauki i dalszej zabawy? Jak z akcesoriami do tej maszyny, czy bez problemu są dostępne, czy można stosować nieoryginalne zamienniki?
Czy może jednak w tej cenie znajdzie się coś lepszego?

294 strony: « < 282 283 284 285 286 287 288 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.