11 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 >
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jest zdecydowanie wygodniejszy, czy lepszy trudno mi powiedzieć ponieważ od razu przesiadłam się z maszyny, która ma jedynie zyg-zak i z obszywaniem dziurek trzeba było kombinować na taką z automatem. Automat ma według mnie jeden mały minus, w stopce do dziurek mieszczą się guziki tylko do określonej wielkości (chyba 2,5cm). Oczywiście daje się to obejść.
Tutaj zamieszczam zdjęcie kolejności obszywania dziurki w czterech cyklach. Jest malutkie ale dość dobrze ilustruje zasadę. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję Agaaffek za poświęcenie ranka na odpowiedzi
![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
podepnę się do wątku. Mam pytanie jaką maszynę do szycia możecie polecić jeśli chodzi o szycie grubych tkanin - jeans, zasłony, płótno żeglarskie? Moja stara maszyna niestety zakończyła swój i tak długi żywot (stara Lada) i muszę kupić nową ![]() W grę wchodzi tylko Łucznik - nie wiem mam zaufanie do tej firmy. Jest mi ktoś w stanie coś doradzić? --- Ostatnio edytowane 2011-07-25 13:18:43 przez Kali --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kali - na pewno koniecznie Łucznik? Wiesz, one obecnie nie mają najlepszej opinii. A przynajmniej te tańsze Łuczniki. Do najdroższych wzdycha parę osób, ale nie wiem czy jakość tych droższych maszyn (ponad 1000 zł) jest faktycznie dobra.
Pytanie - ile chcesz wydać na maszynę? --- Ostatnio edytowane 2011-07-25 21:17:27 przez Mrufka --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Napewno Łucznik.
Myslałam o Amelii II Ogólnie chcę kupić maszyne w granicach 500 - 700 zł |
|
Stara Gwardia
|
|
Mam Amelię, ale niecały miesiąc dopiero i jeszcze takich grubych rzeczy nie szyłam.
A dużo będziesz szyła takich "grubasów"? Chyba najlepsza byłaby stębnówka przemysłowa - tylko raczej w takiej cenie nie kupisz dobrej ![]() Porozglądaj się za innymi markami też. Poczytaj opinie o maszynach ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
No właśnie ostatnio mam same takie "grubasy"
Jak nie jeans to ostatnio musiałam szyć wsady na pierze do poduszek i właśnie przy czymś takim moja "stara" Lada odmówiła posłuszeństwa. Przemysłówka nie jest dobrym wyjściem aż tak dużo nie szyję a i miejsca w domu nie mam zbyt dużo - z tego co patrzyłam to one są odrazu ze stołami. Właśnie po sprawdzeniu opinii zdecydowałam się na Łucznika - tylko o Kornelii słyszałam złe opinie natomiast Amelia podobno jest już o wiele lepsza i tak często się nie psuje. --- Ostatnio edytowane 2011-07-26 08:27:07 przez Kali --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam serdecznie
![]() Równiez jestem przy zakupie maszyny. Mogę wydac 1400zł. Jestem przekonana na 99% na Janome xl601.Co o niej sadzicie. Czy ktoś ją posiada?? Boję się trochę maszyn komputerowych, ale technika idzie do przodu ![]() Zastanawiam się równiez nad Janome 525s oraz Janome 625e( obie maszynowe). W którą zainwestować?? Miedzy janome 625e a xl 601 jest 20 zł róznicy. Czy to swiadczy o tym , że xl 601 wcale nie jest lepsza od 625e??? Co się stanie jesli komputer sie zepsuje?? Gorąco pozdrawiam Yoanna ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
jak pytałam moja panią mechanik o radę w sprawie wyboru owerloka, to powiedziała mi, że żadnych elektronik!. _bo_Nie_Ma_serwisu w PL. Zapytaj, przed zakupem, koniecznie o serwis, czy ktoś świadczy takie usługi - reperacja elektroniki w maszynach. min dlatego mam zgryza nad hafciarką. Night Fox - jak Twoja się sprawuje?
|
|
Stara Gwardia
|
|
Nie posiadam, ale ją przeszywałam. Nie ma regulowanego docisku stopki, czy to wada czy nie zależy chyba od szyjącego.
Nieco niżej masz mój wątek dotyczący różnic między mechaniką a elektroniką.
Mam 525s od ponad 3 lat i nie narzekam. Świetna maszyna. 625e ma dodatkowo pozycjonowanie igły i regulację prędkości. Żałuję, że jej nie wzięłam kiedy wybierałam maszynę. x601 z kolei różni się niewiele ceną, bo to najtańsza maszyna elektroniczna a 625e jest najdroższą mechaniczną. Zaletą x601 jest możliwość robienia dziurki z oczkiem, ale za to 625e ma regulację docisku stopki. Ciężki wybór. ![]() ![]()
Sprzedawca mówił mi, że jak dotąd nigdy nie musieli naprawiać w maszynach elektroniki...