11 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 > »
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A to się nie złamie? Jak można coś takiego sobie zrobić? --- Ostatnio edytowane 2011-08-27 23:11:57 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
oj jak widac mozna ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No i dopasowanie ubioru do takiej "figury" to dopiero wyzwanie. Mimo wszystko brrr... ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na temat poprawności historycznej sie nie wypowiem bo sie na tym nie znam. Ale skoro piszesz że to gorset INSPIROWANY jakąs epoką, to przecież dopuszczalne są odstępstwa. Mi gorset sam w sobie baardzo sie podoba ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
dziekuje za pochwale ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-08-28 21:58:03 przez LudwikXVI --- ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Gorsety nie powinny się rozciągać! Powinny się dopasowywać, tkanina powinna się ułożyć do sylwetki, ale po tym dopasowaniu do końca swojej żywotności powinny zostać w niezmienionej formie.
Widziałam dużo gorsetów i wiele z nich jest, łagodnie mówiąc, niedopasowane. Polecam Ci książkę: http://www.ebook3000.com/artbooks/Corsets---Historical-Patterns-and-Techniques_40711.html Tutaj w formacie djvu - takim mniej zajmującym pdf. Będziesz potrzebował specjalny program, aby go przeglądać. Po polskim internecie, ale pewnie też w świadomości innych ludzi, chodzą dziwne mity o tym jak to gorsety są szkodliwe i niedobre, nienaturalne i na pokaz. Każda dobrze dopasowana rzecz zrobiona jest tak, aby zapewniała maksymalny komfort i nie robiła szkód w organizmie. Jak ktoś chce, to może nosić za małe buty, ale nie powinno się wszystkich szewców obwiniać za to, że ktoś kiedyś deformował sobie stopy. Z gorsetami jest identycznie. Mogłabym polecić Ci wiele źródeł informacji, ale może kiedyś powstanie o tym osobny temat. Nie lubię pisać nie na temat. Jednakże, mimo wszystko fajnie, że zacząłeś się w to bawić. |
|
Administrator
![]() |
|
Jej strasznie ta kobieta wygląda... naprawdę. Widziałam już kiedyś jej zdjęcia i budzą we mnie grozę. "Góra" wygląda okropnie, jak ściśnięty facet./ ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
racja ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A ja mam brata budowlańca
![]() |