25 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 >
Stara Gwardia
|
|
Tak Marianka, mój Łucznik 466 już ma system matic (wysoki matic, tak powiedział pan spec na Pomorskiej)i mogę korzystać ze stopek zatrzaskowych/szybkowymiennych, pasują te kupione w Iglopolu. Z zestawu tylko dwie stopki mają mocowanie "tradycyjne" - tzn. bezpośrednio do trzpienia i tych do Łucznika nie mogę stosować bo są za niskie. A te oryginalne, stare, których używałam do tej pory - teraz też nie pasują. Pan spec powiedział że albo matic albo stare stopki. Nie można jednocześnie stosować starych i matic. Trochę szkoda, bo w starych mam półstopkę, do przyszywania guzików, do cerowania - teraz mi się nie przydadzą. A do salonu Łucznika mam zamiar wybrać się na rozeznanie w sprawie owerloków, chociaż niektórzy uważają że łucznikowe wyroby to samo zło. Marianka, jak wygląda - na czym polega ukośne mocowanie, co to za Singer?
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ale dlaczego mają nie pasować? Pasują, musisz tylko matica odkręcić, tak jak odkręcałaś stare stopki i przykręcić starą stopkę. Uchwyt matic nie jest mocowany na stałe, to jest taka jakby przejściówka. Wiem co mówię, sama dokupowałam do mojego łucznika matica i jednocześnie korzystałam potem ze starych dokręcanych stopek, np taką do marszczenia widziałam tylko w wersji zwykłej-dokręcanej(choć szczególnie dokładnie nie szukałam, bo z niej nie korzystam) ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Tak trochę będzie ambarasu ale nadal możesz korzystać ze starych stopek a mój stary singer miał wymienne stopki na ukośnym uchwycie Pokazała to Czeremcha w swoim wpisie https://ekrawiectwo.net/board/thread/33276/matic/?page=2
|
|
Stara Gwardia
|
|
Dziewczyny kochane, naprawdę teraz stare stopki nie pasują. Wiem że przejściówkę można odkręcić/przykręcić i właśnie taki miałam plan że będę korzystać również ze starych, oryginalnych łucznikowych stopek które ponad trzydzieści lat temu kupiłam razem z maszyną. Matic kupiłam na Pomorskiej i tam Pan spec mi go dopasował, dopiero dzisiaj zasiadłam do maszyny by się nacieszyć "unowocześnionym" Łucznikiem i coś mi się wydawało że ma więcej miejsca pod stopką. No to odkręciłam matic, przykręciłam starą stopkę - i okazało się że stopka nawet nie dotyka ząbków transportera, wisi sobie w powietrzu. Zadzwoniłam do Pana speca od maszyn i on wyjaśnił mi że musiał trochę podnieść trzpień by tę przejściówkę dopasować. Wiem że troszkę różnił się profil trzpienia i tej przejściówki, nie chciałam sama nic kombinować dlatego udałam się z maszyną do punktu by mi ją dopasowano. No i Pan zrobił co napisałam wyżej. Czyżby popełnił błąd w sztuce? GoraLoveSzycie, powiedz proszę jaki Twój Łucznik i jaki matic - wysoki czy niski?
|
|
Szpec od maszyn
|
|
Tak, poszedł na skróty i odstawił dziadostwo.
Łuczniki klasy 400 nie wymagają żadnych przeróbek do korzystania ze stopek matic, wystarczy przykręcić uchwyt stopek matic wysoki, po jego odkręceniu używamy oryginalne stopki. Niestety uchwyty matic dostępne w sprzedaży to tania azjatycka masówka, często trafiają się niedoróbki przeważnie jest to zbyt małe wycięcie do mocowania na trzpieniu. Taki "trefny" uchwyt należy spasować z trzpieniem, zawsze przez rozpiłowanie (powiększenie) wycięcia w uchwycie - nigdy nie zmieniamy położenia trzpienia do mocowania stopki !!!!. Rozwiązanie problemu przez przestawienie trzpienia jest szybkie, łatwe i przyjemne (dla wprawnej osoby 2 do 3 minut), ale pozbawia użytkownika maszyny możliwości korzystania z oryginalnych stopek. |
|
Stara Gwardia
|
|
Dziewczyny, to co pisze j-ł niestety to PRAWDA!!!
Coś mnie tknęło, żeby pomierzyć u siebie - stopki wyjechały z Izunią, ale gdyby nie ona nie miałabym teraz standartowych stopek na co włożyć. Prawdę mówiąc, to zaważyło na moim wyborze - nie kupiłam Janome, Husky ani... Berni wtedy, tylko Izę, jest masywna i mocnej konstrukcji, a jednocześnie pasują tu polskie standarty i nie muszę drogich stopek dokupywać. Myślałam,że te z Singera i Łucznika będą i do Bernetki, czyli Chiquie,ale różnią je rzeczywiście milimetry. Notabene, muszę znów pochwalić Łucznika (chociaż chińskie bębenki to POGROM - panowie w Warszawie i w Radomiu w serwisie głównym wymieniali chińskie manewry wojenne , ale wszystko skończyło się happy endem),bo ma polskie wynalazki, jak nóż tnący, nie muszę kupować drogich "stopek tnących". Jedyna z "pazurem" jest za to Chiquitka Nie zmarnowałam zatem kasy, każda ma inne pozytywy. Brakuje mi teraz Izuni, i owerloka, i "simply szycia", z nożem tnącym materiał,wygląda ładniej i czyściej,od dołu, ale zrobiło mi się i słabo, i ...lepiej na duchu. Przynajmniej IQ mnie nie zawiodło, jedna szyje, druga haftuje, owerlok szyje i wykańcza... jakłucznik też chyba cudem nie dostała zawału. Na zdjęciu stara zniszczona"standartowa" stopka z rolkami, stara stopka do zamów błyskawicznych, dwa MATICI - "wysoki", stary i niski, od Bertinki i stopka plastikowa od Berniny, żeby było lepiej widoczne, te pół milimetra je różni. Bernina ma też inne rozwiązanie, nazywane "Presser Foot", jak chcecie to obejrzycie na stronie producenta WOOOW , na to cacko CHYBA można i zamontować pisaki. Mnie się nie uda, mam tylko Cut Work. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
|
|
Też mam Łucznika 466 i również miałam problem z uchwytem. Chyba tu, na forum przeczytałam, że ktoś go dostosował. Genialny pomysł! I metodą po milimetrze pilnikiem dopasowałam uchwyt u siebie. Tu pokazałam gdzie trzeba spiłować.
Kiedyś jednak czytałam radę doświadczonej osoby, że należy trzpień podnieść. Na szczęście byłam już po własnych doświadczeniach w tej materii. Podniesienie trzpienia powoduje, że oryginalne stopki stają się bezużyteczne. To wbrew idei stosowania tego uchwytu. I dotyczy to każdej maszyny. |
|
Stara Gwardia
|
|
Rozwiązanie problemu przez przestawienie trzpienia jest szybkie, łatwe i przyjemne (dla wprawnej osoby 2 do 3 minut), ale pozbawia użytkownika maszyny możliwości korzystania z oryginalnych stopek.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Obejrzałam Twoją Bercię na stronie Berniny. To już górna półka i pewnie muszą być stopki dedykowane tym modelom. Moja ma wiele szczegółów anatomicznych jak komputerowe Łuczniki i stopki oraz szpulki pasują
|
|
Stara Gwardia
|
|
Tak Marianka, moja Bercia B350 z takiej półki że sama bym do niej nie dosięgnęła, nawet nie słyszałam o takiej marce. To prezent od dzieci, ponoć trafiła się okazja. Do niej nie pasuje bębenek z łucznika czy z singera - a tak "na oko" powinien pasować. Stopki też nie pasują. Być może że pasowałyby od innych marek ale też z tych wyższych półek, nie wiem i raczej nie będę sprawdzać.
|
25 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.