Wersja do druku

21 stron: « < 9 10 11 12 13 14 15 > »

Stara Gwardia
Aurin - bo za szczupła jesteś :D:D:D

W "podbite" tłuszczykiem ciało gumka - za ciasna gumka - wbije się głęboko i boleśnie :p Wiem z doświadczenia :p B-) Własnego - nie piję do nikogo, ani do ciebie, ani do Sallmy ;-)

Ania
droga czeremcho tak się składa że za ciasna gumka nie służy i osobie szczupłej bo się niemiłosiernie wrzyna w kości. :p
Mistrzyni Krawiectwa
No tak, ja już zapomniałam co to kości ;-) :D

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Nareszcie mogę coś wrzucić, a wszystko dzięki Korze :)
Zamówiłam u niej śliczną kaszmirową chustę, z myślą o tym żeby jakoś sprytnie coś z niej uszyć - zainspirowana bluzkami orientalnymi madebykate :oklasky::)
Wykrój wzięłąm z minimalistycznej tuniki papavero - tylko trochę skróciłam, za duzo szycia mnie było, tylko mam problem z obrębieniem brzegów. Najpierw podłożyłam i przeszyłam ściegiem ozdobnym (takie jakby połączone uśmieszki z zygzaków), ale koszmarnie się układało, potem nastąpiły dwa wieczory prucia. :krzyk: Chusta strzępi się koszmarnie i wczoraj poprostu zdesperowana (ok godziny 0:30) zdecydowałam się przeszyć zygzakiem w odległości 1 cm od brzegu, tak żeby bluzka już nadawała się do noszenia (dzisiaj ubrałam ją do pracy - szef chwalił:))
Może macie jakieś sugestie jak sobie poradzić z tym fantem? Może teraz podłożyć i przeszyć ściegiem prostym? albo tylko brzegi overlockiem? ten sam problem jest z dekoltem. Najlepiej chyba wykończyć go pliską ze skosu, tyle że mi zostało mało materiału i jak jeszcze pokroje go ze skosu to bede musiała pozszywać 5-10cm kawałki, pozatym nigdy nie wykańczałam dekoltu i boję się że spapram sprawę. Lamówka odpada ze względów estetycznych - jakoś mi się nie podoba wizja błyszczącej lamówki do takich pięknych wzorów.
Na razie jest jak jest - czułam potrzebe uszycia tej bluzeczki z tej chusty jak najszybciej żeby zabrac ją na urlop :) nie wygląda tragicznie, ale jednak chciałabym żeby była troszkę lepiej wykończona.
Poradźcie coś proszę!

A przy okazji mąż namówił mnie żebym zgłosiła bluzeczkę do Łucznikowego konkursu o tematyce orientu. Stwierdziłam że może majstersztyk to nie jest ale w sumie czemu nie :)
I bluzeczka wygląda w rzeczywistości lepiej niż na zdjęciach :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Pogromca spamerów
jakie pomyslowe
co do dekoltu
ja nie raz robie tak
niekoniecznie musi byc to taka sama tkanina z ktorej sie uszylo,zwlaszcza,ze zostaje tylko odrobinka
doszywam do prawej strony,wywracam na lewa i stebnuje,a no i brzeg obrzucam obowiazkowo
Mistrzyni Krawiectwa
Dekolt to bym wykończyła pliską ze skosu tak jak Roksanitka, czyli pliska złożona na pół, przyszyta po prawej stronie, wywrócona i schowana tak, żeby na prawej stronie nic nie było widać (coś jak obłożenie), ale boki jedynie bym nieco "przystrzygła" i strzygłabym tak do skutku, fajnie to wygląda:oczko:
Fajna!! Wzór na tkaninie obłędny :tak: naprawdę wygląda orientalnie :] Dekolt najładniej wygląda wykończony tą samą tkaniną co ciuch ale czasem nie starcza materiału na skrojenie pliski ze skosu to kupuję gotową.

* Susanna szyje - mój blog :)

Mistrzyni Krawiectwa
Ale piękna chusta!

A co do wykończenia - to jak u przedpiśczyń - obłożenie po lewej stronie z innego materiału. Dasz radę!

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Śliczna bluzeczka wyszła z chusty piękny wzór :)
Stara Gwardia
Kasiu bluzka wyszła fantastyczna.
Ja jako początkująca kupiłabym bawełnianą gotową pliskę czarną lub w odcieniu rudości i nią wykończyła lub podszyła innym materiałem jak radzą dziewczyny.:kwadr:
To bluzka którą szyłam na urodziny mojej Mamie - emerytowanej krawcowej :)
Strasznie się bałam że nie będzie pasować, ale wyszło nie źle i mama nawet się zmieściła :zacieszacz:
Bluzeczka satynowa z wykroju papavero, z odszyciami których by mi się nie udało odszyć bez pomocy Trinny :)
A tak wygląda bluzka na modelce :D

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

21 stron: « < 9 10 11 12 13 14 15 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.