Administrator
![]() |
|
No właśnie - a co Wam działa na nerwy podczas szycia?
Ja nie znoszę: - zabezpieczania brzegów przed strzępieniem, nie mam overlocka wiec używam ściegu zygzakowego. Koszmar. Najgorzej na podszewce. - obcinania wystających nitek po przeszyciu ściegiem zygzakowym - wszywania podszewki - brrr.... - szycia sztruksu bo się kruszy i mocno "pyli" ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja niecierpie...
-Jak mi się nitka urwie podczas szycia albo ucieknie z igły, -jak mi sie nitka skonczy w bębenku,gdy szyje coś co ma szwy na widoku, -jak cos uszyje i okuzuje sie ze jest krzywo i trzeba poprawić hmm... to chyba tyle jak coś to napisze ![]() ________________________________________________________
porozmawiajmy o szyciu.
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
Jednym z denerwujących mnie rzeczy jest to, gdy coś szyjemy jasnego i tu nagle od spodu niespodzianka-"kołtun" mówię o tzw. brudzie. Jeśli ten zwitek kurzu nie jest nasączony olejem to pół biedy jakoś można wyczyścić, a jeśli nie to zaczyna się tango.CZYSZCZENIE, PRUCIE, PRANIE i odnowa zszywanie.
Następną drażniącą sytuacją jest dla mnie moment szycia ręcznego, kiedy to po ułożeniu i wbiciu igły ręcznej i chęci zaciągnięcia nitki, a tu niespodzianka, bo zapomniało się zrobić na końcu nitki "supełka"-i co? NERWY na samego siebie. A flizelina?- często gęsto klejem przyłożona nie do tkaniny, lecz do stopy żelazka-denerwujące prawda?-dla mnie tak. Oprócz tych czysto technicznych zjawisk są jeszcze ludzkie np. z klientami, ale to w innym wątku. POZDROWIENIA ________________________________________________________
Artur
|
|
Stara Gwardia
|
|
A mnie tak jak Sus denerwuje ten głupi zygzak i te nitki, które trzeba obciąć po zszyciu zygzakiem,
jak coś jest krzywo i muszę pruć i zszywać na nowo, jak mi się maszyna psuję i nie chce szyć niczym innym jak tylko sciegiem prostym, jak zapomne zrobić pętelki przy szyciu ręczym, a tak dobrze i dokładnie ułożyłam materiał, jak nie potrafie czegoś zrobić, np. ostanio bufkowych rękawków ufff... |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
powtórzę za Wami wszystko...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Najbardziej nie lubię jak klientka zmienia zdanie co do kroju jak już zrobiłam do przymiarki . Jak się da to poprawiam np. chciała długi rękaw a w czasie przymiarki albo i przy odbiorze mówi że woli krótszy . I muszę skracać . Denerwuję się bardzo bo muszę niszczyć swoją dobrze zrobioną pracę. Tego nie lubię najbardziej . A w czasie szycia to chyba przyszywania guzików (ręcznie)no i jak skończy mi się nitka w bębenku w najmniej oczekiwanym momencie. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja jeszcze najbardziej nie lubie jak coś uszyje i po mięsiącu lub tam dłuższym okresie schudne albo zgrubne i d..a blada już tej rzeczy nie ubiore tak jak z gorsetem który uszyłam na haftki i mi sie schudło już po 3 tygodniach, bardzo długo sie nacieszyla now uszytym ciuszkiem :/ ________________________________________________________
porozmawiajmy o szyciu.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
jak szyję, to nie lubię jak mi się materiał marszczy i przesuwa, mimo że układam najdokładniej jak potrafię... przy różowej sukience ... dobrze, że chłopaków w domu nie było, bo wzbogaciłabym ich słownictwo niestosownymi wyrazami
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mnie denerwują jak Ite zmiany decyzji klientów .I kiedy coś mi nie wychodzi tak jak bym sobie sama życzyła ![]() I moja stara maszyna w pracy która ledwo zipie.I nie ma szans na lepszy model ![]() --- Ostatnio edytowane 2010-04-18 20:23:35 przez migotka --- ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A mnie najbardziej nie lubię jak mi nitka ucieknie jak zaczynam szyć i jeszcze jak mi klienci przynoszą za mało materiału i tracę mnóstwo czasu aby to jednak zmieścić. --- Ostatnio edytowane 2010-04-19 07:23:18 przez panett --- ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.