Stara Gwardia
|
|
Susanko, zakładam wątek
Ja mam ten zestaw z krzywikami (ten droższy ) Na razie uszyłam tylko tę bluzeczkę z dzianiny i mam zrobioną formę papierową na spodnie. Ale na razie czasu brak, bo dzieci i mąż po ospie w domu siedzą ________________________________________________________
Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ten wątek został przeniesiony z kategorii KRÓTKI KURS SZYCIA. |
|
Administrator
|
|
Bardzo się ciesze, że wątek założyła osoba, która ma zestaw Złotego Kroju. Liczę na obiektywne i szczere opinie
Proszę Cię podziel się z nami opiniami, sugestiami i wrażeniami podczas korzystania z ZK. Pierwsze "koty za płoty" - jakie wrażenia odnośnie przekopiowywania kroju? A sama bluzka jak wyszła? ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Stara Gwardia
|
|
Akurat z kopiowaniem nie mam problemu. Podoba mi się to, że wyciągam z segregatora wykrój i na jednej stronie mam pokazany model, a na drugiej wykrój. Nie muszę nigdzie poszukiwać co jest do czego. Wbrew pozorom kropkuje się szybko, potem trzeba tylko uważać przy łączeniu linii i nie zrobić wklęsłego tam, gdzie powinno być wypukłe (zrobiłam tak łącząc linie w spodniach na biodrach ale myślę, że to kwestia wprawy)
Właśnie robię tutka z szycia bluzeczki (szyję drugą z troszkę innego wykroju - bo ta była z wykroju dla pełniejszej sylwetki (bo ja mam brzuszek trochę zbyt wypukły ) Teraz będzie na zwykłą figurę, to zobaczę jak wyjdzie na mnie. Bluzka powiem szczerze bardzo mi się podoba. Szyłam raz z dzianiny taką jakby podkoszulkę z Burdy - to mi się strasznie na dekolcie i podkrojach pach rozciągnęła (ale nie szyłam na overloku wtedy). Drugą robiłam z Diany (też taki zwykły T-shirt) to rękawki były za wąskie i mimo, że dodałam trochę, to wyszła jakaś taka krótka). No i ta trzecia - wyszła fajnie. Nawet zaryzykowałam i szyłam od razu na overloku 4 nitkami (więc zszywało i obrzucało od razu). Wyszło ładnie Jak będę szyła następne rzeczy, to też zdam relację --- Ostatnio edytowane 2011-03-03 20:45:18 przez Wiola99 --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
To ja też się tu zgłaszam, jako zadowolony użytkownik złotego kroju
Witam Cię i tutaj Wiolu |
|
Stara Gwardia
|
|
O!, nawet i tu Cię przywiało
Witaj!!! ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Co prawda nie miałam w ręku arkuszy ZK ale czuję w Waszych wypowiedziach zachwyt
tym nowym wydawnictwem. Jeśli można to poproszę Was o jakieś szczegóły np. w czym jest lepszy ZK od naszej starej dobrej znajomej BURDY? Bo cena o jakiej się pisze tu i tam (ok.500 zł za pakiet startowy) jest z kosmosu - z czymś takim wejście na polski rynek graniczy dla mnie z bandytyzmem. To nie jest wydawnictwo dla przeciętnej Polki,która chce szyć nie mając ukończonych kwalifikacji krawieckich. A może to wydawnictwo skierowane jest do producentów odzieży? Wtedy po co robić jemu reklamę i burzyć krew osobom traktującym szycie jako hobby. Mam ogromne wątpliwości co do sposobu lansowania ZK ale liczę,że Wy jako zwolenniczki tego czegoś czego ja jeszcze nie znam i z powodu ceny raczej nigdy nie wezmę do ręki, rozjaśnicie moje horyzonty. Z góry jestem już wdzięczna ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
|
|
Kora internet jest kopalnią wiedzy, czasem trzeba tylko pokombinować jak hasło wpisać żeby pojawiło się to co chcemy wiedzieć ja jak czegoś nie wiem po prostu wpisuję w Google i szukam, ale ułatwię Ci poszukiwania http://www.youtube.com/watch?v=mmtAywL_DIs
http://www.youtube.com/watch?v=qifDW46iqC4&feature=related , szczerze powiem, że też nie wiedziałam o czym tu mowa więc szukałam, ja bazuje na kilku wykrojach z burdy które poprawiam na własne potrzeby do figury klientki, tylko spodnie rysuje indywidualnie na wymiar, dzięki czemu mogę w zasadzie je uszyć bez przymiarki ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Madziu ja umiem korzystać z dobrodziejstwa internetu
ale chciałam poznać opinie użytkowniczek ZK czyli poznać doświadczenia z pierwszej ręki. Bo teoria teorią wszystko zależy od reklamy a zupełnie czymś innym jest praktykowanie. Piszesz [guote]ja bazuje na kilku wykrojach z burdy i ja też i chyba większość Polek ma nie tylko sentyment do BURDY. BURDA daje nam gotowca - wykrój, za parę groszy masz kilkanaście wykrojów i nie tylko wykrojów podczas gdy ZK za grube pieniądze każe nam rysować wykroje czy to jest wydawnictwo dla hobbystek,czy to nie jest złodziej czasu? W jaki sposób nauczyć się tego rysowania bez podstaw czyli bez kierunkowego wykształcenia? Z postów Wioli wiem ,że bardzo łatwo popełnić pomyłkę tak jak Wiola to zrobiła i zamiast narysować linię wypukłą bioder narysowała wklęsłą . I co dalej? Sztukować? Wyrzucić? Moje wątpliwości narzuciły mi treść powyższych postów. Ale to znowu tylko teoria...tylko dyskusja ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
Przede wszystkim witam Cię Koro,Madziu
Postaram się odpowiedzieć Koro na Twoje pytania,aczkolwiek nie zamierzam Cię do niczego przekonywać. Piszę swoją opinie po użytkowaniu Złotego Kroju przez ponad 4 lata,a może i lepiej .Nie pamiętam. Bardzo ,ale to naprawdę bardzo mało korzystałam z Burdy ,żeby porównywać.Nie lubię Burdy -nie lubię ich wykrojów. Faktycznie osoba początkująca raczej nie skorzysta ze Złotego kroju.(z burdy też nie) Dlaczego ja i złoty krój: -Szybko robię formę na dane wymiary osoby,(oszczędność czasu na liczeniu ,rysowaniu, modelowaniu) -Formy dobrze opracowane (mało poprawek na przymiarce) -Uniwersalne i podstawowe fasony zawsze modne ( co nie znaczy ,że nie fantazjuje) -do producentów odzieży -jak najbardziej -już ma opracowaną rozmiarówkę Cena -może wysoka -no cóż dziś nic tanie nie jest.Może kiedyś potanieje. Czytałam wiele opinii o ZK.Jest wiele negatywnych od ludzi którzy tego nie posiadają ,właśnie przez cenę .Ale nie spotkałam się jeszcze z negatywną opinią tych ,którzy już użytkują ZK.Chwalą sobie To daje do myślenia. Pozdrawiam cieplutko Pela |
|
Świeżynek
|
|
Koro i jeszcze ,szybciutko się rysuje te formy-naprawdę.To tylko tak strasznie wygląda .Na pewno szybciej niż odbicie wykroju z burdy.
Wiola robiła to pierwszy raz ,więc miała prawo do błędów. Wyobraz sobie kogoś kto pierwszy raz ma w ręce burdę i chce narysować wykrój -chyba mu to dłużej zejdzie..... --- Ostatnio edytowane 2011-04-01 10:06:18 przez lape --- --- Ostatnio edytowane 2011-04-01 10:32:36 przez lape --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.