Wersja do druku

21 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 > »

Stara Gwardia
Kasiu - mówisz o takich majtkowych (0,5 cm szerokie) gumkach? Bo kupiłam materiał taki hm... spódnicowy, że w sumie mogę zszyć go z boku i mam gotową spódnicę, a góra jest marszczona. Ale to marszczenie jest słabe, myślałam właśnie o wszyciu gęsto tej gumki okrągłej, co to się ją z bębenka puszcza, ale widzę u Ciebie, że te gumki dają podobny efekt, a akurat takie mam zachomikowane. Mogłabyś cyknąć zdjęcie lewej stronie z bliska, żebym zobaczyła jak to u Ciebie wygląda?
Stara Gwardia
Ależ ekstra sukienka ,szok!
Kasiu no rewelacja...piękna!
Miłego urlopu życze ,pa...pa
Kasiu - mówisz o takich majtkowych (0,5 cm szerokie) gumkach? Bo kupiłam materiał taki hm... spódnicowy, że w sumie mogę zszyć go z boku i mam gotową spódnicę, a góra jest marszczona. Ale to marszczenie jest słabe, myślałam właśnie o wszyciu gęsto tej gumki okrągłej, co to się ją z bębenka puszcza, ale widzę u Ciebie, że te gumki dają podobny efekt, a akurat takie mam zachomikowane. Mogłabyś cyknąć zdjęcie lewej stronie z bliska, żebym zobaczyła jak to u Ciebie wygląda?
Moje gumki były cieniutkie - miały szerokość może 1,5-2 mm - ja miałam takie nawinięte na szpulki jak nici (kupione kiedyś z zestawem nici w lidlu). Gumki są przyszyte zygzakiem w rzędach co 1,3 cm. Niestety Mrufko nie dam rady już zrobić fotki, bo sukienka w walizce, ja w pracy, a mam nadzieję że mąż dzisiaj załatwi jakąś wycieczke last minute z wylotem jutro i dziś wieczorem już będziemy do Niemiec jechać.
A jak nie załatwi to będe miała czas na wrzucenie fotki :)

helen - bardzo pozytywne skojarzenie - mam nadzięję że już nie długo tak będzie :)

I dziękuję wszystkim za miłe słowa :)
Administrator
Kasiu wyglądasz CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!! kapitalnie wyszła Ci ta sukienka, biuścik i ramionka pięknie wyeksponowane , do tego zgrabna nóżka ahhh!
I dziękuję za instrukcję jak wszyć taką gumkę, nigdy tego nie robiłam ale pomyślałam sobie kiedyś, że gdybym miała wszywać to też zygzakiem :)

Mrufko takie gumki można kupić w pasmanterii, mam czarną i białą na szpulkach :) Bardzo cieniutkie.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Dzięki Sus :D
Nie myslałam że tak fajnie wyjdzie ta sukienka :) Ale najpierw narysowanie ok. 25-30 linii równoległych w odstępach co 1,3 mm na przodzie i tyle (jako małodoświadczona szyjąca potrzebuję takich ułatwień - inaczej gumki układały by się w nieregularne fale zamiast być równoległe:) ) potem przyszywanie gumek a następnie ściąganie tych gumek... zajęło mi duuużo czasu

Jednak nie udało nam się dzisiaj kupić wycieczki, więc może jutro lub pojutrze :)
Wczoraj sprzątnęłam maszynę, overlock i wszystko - i co?? i dzisiaj znów będę rozkładać skoro nie jedziemy :D
co by tu teraz uszyć...:-S
Administrator
Dzięki Sus :D
Nie myslałam że tak fajnie wyjdzie ta sukienka :) Ale najpierw narysowanie ok. 25-30 linii równoległych w odstępach co 1,3 mm na przodzie i tyle (jako małodoświadczona szyjąca potrzebuję takich ułatwień - inaczej gumki układały by się w nieregularne fale zamiast być równoległe:) ) potem przyszywanie gumek a następnie ściąganie tych gumek... zajęło mi duuużo czasu

Sama też bym tak zrobiła (chodzi o narysowanie linii). Mi też ta sukienka wpadła w oko. A powiedz trzyma się dobrze na biuście? Bo wiesz Ty masz czym oddychać a ja nie i obawiam się że mogłaby się zsuwać...

Stara Gwardia
Hehehe :)
Sus to kwestia ściągnięcia gumki - ja najpierw na przymiarkę samej góry sukienki zszyłam boki bardzo żadkim ściegiem na wszelki wypadek jakbym chciała gdzieś gumkę mocniej ściągnąć. I pierwsze 2 rzędy gumek trochę ściaśniłam żeby u góry bardziej przylegało, bo czułam luz. Gumkami można sobie podregulować gdzie ma przylegać :)
Ogólnie sukienka trzyma się i przylega bardzo dobrze - wręcz bałam się że będzie za ciasna bo na tylniej części za mocno ściagnęłam gumki - ale wyszło ok :)
Administrator
Hihi to ja będę sobie musiała mooooocno ściągnąć - szczególnie te 2 gumki u góry :D

Dzięki Kasiu, chyba spróbuję uszyć tę kreację :D
Mam nadzieję, że już jutro wylecicie na upragniony wypoczynek :)

Stara Gwardia
Szyj szyj Sus - myślę że będziesz wspaniale wyglądać. Te gumki fajnie eksponują biust - ja też nie mam niewiadomo jakich "płuc" ;)
Stara Gwardia
To ja głupie pytanie zadam, ale... nie rozumiem jak mogłaś przyszyć, a później regulować gumki? Zakładam, że przyszyłaś je ściegiem prostym, więc jedyna regulacja później to przeszywanie na szwach. A może zrobiłaś to jeszcze inaczej? Nigdy nie szyłam gumek, więc dla mnie to ciemna magia, ale prędzej sobie zwizualizuję takie jakich Ty użyłaś, niż tą cieniutką gumkę co to idzie z bębenka ;) Myślałam o tym, żeby każdorazowo dopasowywać na ciele gumkę i przyszywać ją ściegiem prostym na ściągaczu spódnicy.

21 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.